Samsung Galaxy A35 review: goede midrange smartphone zorgt voor lentekriebels (2024)

In de vroege lentedagen kwam er in mijn huis een lilasmartphone tot bloei. Als een Afrikaanse Lelie al stralend in mijn tuin, standvastig,betoverend en vol verrassingen. Welkom bij de review van de Samsung Galaxy A35.

Samsung Galaxy A35

In een tijd dat de zon meer begint te schijnen, de bloemenopkomen en de vogeltjes beginnen te fluiten rennen wij reviewers, net als alleandere zonnestraaltjes in Nederland, graag naar buiten. We pakken onze telefoonen beginnen als een bezetene foto’s te maken. Van betoverende bloemen en grazendekoeien in de wei, tot standvastige standbeelden en schreeuwende meeuwen op hetstrand. Niks fijners om dan een goed toestel mee te nemen dat goede foto’s kan maken, een beetje rap is, het liefst niette veel kost en past binnen de lentebloei.

Is de Samsung Galaxy A35 zo’n smartphone? In deze review bespreek ik de nieuwe midrangervan de Zuid-Koreaanse fabrikant en neem ik de plus- en minpunten van de telefoon met je door.

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf
  • Handleiding + garantie
  • USB-C-kabel

Specificaties

Samsung Galaxy A35 5G
Besturingssysteem Android 14 / One UI 6.1
Scherm 6,6 inch Full HD+ AMOLED, 120 Hz
Grootte en gewicht 161,7 x 78,0 x 8,2mm, 209 gram
Camera's 50 MP hoofdcamera, 8 MP groothoeklens, 5 MP macrocamera en een 13 MP selfiecamera
Opslag 8 GB of 6 GB werkgeheugen en 128 GB of 256 GB opslaggeheugen
Batterij 5.000 mAh, 25W laden
Ondersteuning Vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates
Prijs bij publicatie 319 euro (adviesprijs bij release: 379 euro)

Samsung Galaxy A35: de pluspunten

1. Modern(er) design in oogstrelende kleuren

Het is duidelijk dat Samsung met de Galaxy A35 de lentebriesdoor je handen wil laten waaien. De telefoon is namelijk te krijgen in dekleuren Awesome Lilac, Awesome Lemon, Awesome Iceblue en Awesome Navy. Vooralde lila (Lilac) en gele (Lemon) varianten springen in het oog. Enerzijds komt ditdoor de kleur an sich, daarnaast zit er ook nog een gradient in de achterkantverwerkt. Bij de lila kleur zie je bijvoorbeeld flitsen van een regenboogtevoorschijn komen als er licht in bepaalde hoeken op het toestel valt. Samsungdeed dit al eerder bij onder andere de Galaxy Note 10(+), Galaxy A51 en nu dusook bij deze A35. Het geeft wat mij betreft nog iets extra jeu aan het toestel.

Daarnaast geeft Samsung voor het eerst een A3.-telefoon geennotch mee. In de plaats hiervan zit de selfiecamera verwerkt in een gaatje inhet scherm. Dit zorgt ervoor dat de Galaxy A35 er veel moderner uitziet danzijn voorganger. Dit in combinatie met een strakke platte zijkant en een glazenachterkant zorgt ervoor dat de telefoon fijn is om naar te kijken én om vast tehouden. Wat verder opvalt is dat Samsung een speciale bolling heeft gemaaktwaarin de aan- en uitknop en de volumeknoppen verwerkt zitten. Hierdoor moetendeze op de tast beter te vinden zijn. De smartphone heeft daarnaast stereospeakers die primaklinken en een IP-rating van IP67. Hiermee is het toestel water- en stofdicht.

2. Uitgebreide software wordt lang ondersteund

De Galaxy A35 draait op Android 14 met hier overheen OneUI 6.1, de eigen softwareschil van Samsung. Laatsgenoemde is uitgebreid, zit boordevolfuncties en wordt naar mijn mening ook steeds strakker. Standaard levertSamsung wel redelijk wat apps mee. Onder andere TikTok -waarom, Samsung?- staat standaard op de A35. Een aantal hiervan, zoals TikTok, is gelukkig directte verwijderen.

Veel apps van Samsung zelf vind ik daarbij goed werken.Voorbeelden hiervan zijn de spraakrecorder en de galerij. Vooral laatstgenoemde bevat talloze functies. Zo kun je stickers maken van afbeeldingen, objectenweggummen, één kleur uitlichten, objecten uitsnijden en diverse (eigen)stickers toevoegen aan afbeeldingen. Al met al een erg fijne app die ikaltijd mis als ik geen Samsung-smartphone gebruik.

One UI 6.1 zelf is ook erg uitgebreid. Meerdere elementenaan het systeem kun je aanpassen en naar eigen smaak indelen. Onder andere hetveranderen van je achtergrond en stijl, het instellen van thema’s en de batterij-instellingenzijn uitgebreid. Dit alles in combinatie met het feit dat de A35 vijf jaarlang wordt ondersteund met beveiligingsupdates en vier Android-upgrades zalontvangen, maakt de softwarekant van de Galaxy meer dan uitstekend.

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je stickers op een Samsung-smartphone? 10 januari 2024 Zwart-witfoto met één kleur, hoe maak je deze op Samsung-smartphones? 14 februari 2024

3. Mooi helder beeldscherm

Een groot 6,6 inch 120 Hz Full HD+ AMOLED-paneel pronkt aande voorkant van de Galaxy A35. Dit scherm is mooi en vrij helder voor zijn prijs.Volgens Samsung heeft het scherm een piekhelderheid van 1000 nits. DxOMarkheeft het paneel echter getest en kwam op een piekhelderheid van 1620 nits uit.Deze piekhelderheid wordt alleen gehaald bij het tonen van bepaaldeHDR-content.

Maar Samsung is toch een beetje bescheiden geweest enzo kennen we de Zuid-Koreaanse fabrikant helemaal niet. De hoge helderheidzorgt er overigens voor dat het scherm in de zon nog prima af te lezen is. Doorde gebruikte AMOLED-technologie zijn de kleuren levendig en het contrastoneindig.

4. Hoofdcamera zorgt voor prima kiekjes

Drie camera’s prijken op de achterkant van de A35. Wezien een 50 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoeklens en een 5 MP macrocamera.

  • 50 MP hoofdcamera, 1/1.96’’, f/1.8, OIS
  • 8 MP groothoeklens, 1/4.0’’, f/2.2, 123 graden beeldhoek
  • 5 MP macrocamera, f/2.4

Hoofdcamera

Qua hoofdcamera heeft Samsung zijn nieuwe A3.-toestel eenupdate gegeven. Waar de A34 nog gebruik maakte van een 48 MP sensor, daar heeftde A35 een 50 MP sensor meegekregen. Niet alleen qua megapixels is de hoofdcamerageüpdatet, ook de sensor zelf is beter. Deze camera is namelijk groter en kan hierdoormeer licht opvangen. Meer licht zorgt er in theorie steevast voor dat de sensormeer informatie kan vergaren. Foto’s bevatten hierdoor meer detail.

Als we in de praktijk naar de beelden kijken die uit dehoofdcamera komen rollen, dan zien we dat de A35 prima foto’s maakt. Vooralin goede lichtomstandigheden zijn de resultaten meer dan voldoende. Foto’s zijnlevendig, tonen veel detail en het dynamisch bereik is hoog. Het contrastin de afbeeldingen had van mij wel hoger gemogen.

Groothoekcamera

De A35 beschikt over een 8 MP groothoeklens die foto’smaakt met een beeldhoek van 123 graden. Hiermee krijg je een breed beeld op defoto, dus fijn dat deze lens beschikbaar is. Qua kwaliteit is het uiteraard niet de beste groothoeklensdie je voor dit geld kunt vinden. Daarnaast is het verschil in kwaliteit met dehoofdcamera vrij groot. Dit zie je onder andere in de details.

Ook qua kleur liggen de foto’s gemaakt met de hoofdcameraen groothoeklens ver uit elkaar. Kiekjes die met de groothoeklens gemaakt zijnhebben (te) levendige kleuren waarbij vooral blauwe en groene tinten erg worden aangezet. Bij de hoofdcamera is dit natuurlijker afgesteld. Dit kun je zien in de afbeeldingen hieronder.

Foto links gemaakt met de groothoeklens, rechts met de hoofdcamera

Macro en portretmodus

De laatste sensor op de A35 is een 5 MP macrocamerawaarmee je dus macrofoto’s kunt schieten. Het is leuk dat dit kan en de gemaaktefoto’s zijn bruikbaar. Beter zou het echter zijn als Samsung de groothoeklensautofocus meegeeft. Dit maakt het namelijk mogelijk om met deze lens macrofoto’ste maken. De groothoeklens is kwalitatief beter dan de macrocamera wat dekwaliteit in foto’s ten goede moet komen.

De portretmodus presteert bovengemiddeld. De software weet de geportretteerde beelden goed uit te lichten en de achtergrond op een natuurlijke wijze te vervagen.

Zoomen en andere functies

Zoomen kan tot 10x digitaal, maar de kwaliteit holt na2x zoom drastisch achteruit zoals je aan de beelden hieronder kunt zien. Decamera bevat meerdere functies. Zo kun je slow motion en hyperlapsebeelden schieten met de hoofdcamera van de A35.

Samsung Galaxy A35: de minpunten

1. Geen snelheidsmonster

De Exynos 1380-chip is de draaiende motor in de A35. Ditis een zelf ontwikkelde octacore chipset van Samsung die op 5nm is gemaakt. Deze processor werd ook gebruikt in de Galaxy A54 van vorig jaar. De A34 draaide nogop de MediaTek Dimensity 1080-chipset die met zes zuinige kernen en tweekrachtige kernen een stukje zuiniger is dan de Exynos 1380, die beschikt overvier zuinige en vier krachtige kernen. Hiermee is de 1380, en de A35, dus ietskrachtiger dan de A34 met zijn 1080-chipset. Wel is het verschil vrij klein enis de MediaTek 1080 een stuk zuiniger. Meer hierover lees je het hoofdstukhieronder.

De A35 voert zijn dagelijkse taken snel genoeg uit. Bijhet spelen van games en bij het draaien van zwaardere processen merk je wel datde A35 het lastiger krijgt. Concurrerende telefoons hebben steevast eensnellere processor aan boord.

2. Het wordt warm in april

Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil! Losvan het feit dat de lente vaak gepaard gaat met enkele zwoele warme dagen, zitten erook genoeg koude regenachtige dagen tussen. Speciaal voor deze koude dagen komtde Galaxy A35 zeer goed van pas op een niet zo positieve manier: de telefoon heeft namelijk de neiging om bijinspanning behoorlijk warm te worden.

Tijdens intensiever gebruik kan natuurlijk elke smartphone warmworden, gemiddeld bereikt deze dan een temperatuur tussen de 30 en 40 graden. DeGalaxy A35 heeft echter de neiging om al snel de 45 graden aan te tikken, bijvoorbeeld tijdens het spelenvan games. Vooral rondom de camera’s is ditduidelijk te merken. 45 graden is op zichzelf geen temperatuur om je zorgen over temaken, maar het is wel merkbaar dat het toestel warm wordt. Om dit te meten hebik overigens de achterkant van de telefoon gemeten met een speciale thermometeren een app gebruikt om de interne temperatuur te meten.

3. Komt de batterijduur niet ten goede, of wel?

Hoe warmer een telefoon wordt, des te meer energie deze verspilt.Dit komt de batterijduur natuurlijk niet ten goede. Toch wil ik de accuduur vande Galaxy A35 niet onvoldoende noemen, eerder wisselvallig. Bij gewoon normaal gebruikgaat de telefoon gemakkelijk anderhalve dag mee en dat is meer dan prima. Als je deA35 echter harder laat werken - denk aan het spelen van games en het maken vanfoto’s - dan holt het batterijpercentage achteruit. Je mag dan blij zijn als jehet einde van de dag haalt.

Nu is dit niet heel erg, als je de telefoon snel zoukunnen opladen. Helaas is dit niet het geval, zoals we helaas gewend zijn bij Samsung-smartphones. De A35 laadt op met een vermogen van 25W, een voor deze tijdtoch wel bedroevend lage snelheid. Hiermee doet het toestel er bijna anderhalfuur over om in zijn geheel op te laden.

Conclusie

Samsung heeft met de Galaxy A35 een b(l)oeiende telefoonop de markt gebracht. Vooral op softwaregebied is de smartphone een zeer goedekeuze. Deze kent namelijk veel functies, is op meerdere manieren aan te passen,oogt steeds stakker en de telefoon wordt ook nog eens lang ondersteund. Quahardware doet de Galaxy A35 het aardig, maar springt hij nergens in uit. De hoofdcamerais goed, maar niet de beste camera die je voor dit geld kunt krijgen. Deprocessor is vlot genoeg, maar niet heel snel. De accuduur is voldoende, maarwat wisselvallig en de laadsnelheid isniet vervelend traag, maar loopt wel achter op de concurrentie.

Het totaalplaatje van dit alles, in combinatie met dehuidige prijs van ongeveer 320 euro, zorgt er echter wel voor dat de Galaxy A35overall een zeer goede telefoon is die nergens echt steken laat vallen. Hettoestel is hiermee een echte Samsung: een allemansvriend waarvan je kunt genieten en niet snel aan zal ergeren.

Samsung Galaxy A35

8

  • Modern kleurrijk design
  • Uitgebreide software wordt lang ondersteund
  • Mooi helder scherm
  • Hoofdcamera maakt prima foto's
  • Toestel wordt gauw warm
  • Accuduur is wisselvallig
  • Niet de snelste in zijn klasse

Bekijk meer specificaties

Galaxy A34 en Nothing Phone (2a) als alternatieven

Als alternatief kun je kijken naar de Galaxy A34. Dit isde voorganger van de in deze review benoemde A35. De A34 doet niet veel onder voorzijn jongere broer en is ruim 80 euro goedkoper.

Ook de Nothing Phone (2a) is een goed alternatief.Laatsgenoemde kost ongeveer net zoveel als de A35, maar heeft op het gebied vancamera’s, design en accu meer te bieden. Ook de software van deze telefoon isschoner, maar bevat wel minder functies en wordt minder lang ondersteund.

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Samsung Galaxy A35 review: goede midrange smartphone zorgt voor lentekriebels (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6292

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.